Hestesport

Hestehold og økonomi

Det er ingen hemmelighet at det er dyrt å eie hest, og betydelig dyrere blir det om du ikke har mulighet til å ha den hjemme. Hesten må ha mat i form av grovfor og muligens kraftfor, den skal ha hovtrim og eventuelt nye sko hver andre måned. I tillegg vil det tilkomme uforutsette veterinærbesøk som vil føre til at enda flere tusenlapper går ut fra kontoen. Er du i tillegg interessert i å konkurrere med hesten din, blir det enda dyrere. Å reise med hest på stevner eller løp er ikke billig – hestehold krever en god økonomi.

Hest – en dyr sport og hobby

Hickstead Derby Meeting, England, Copyright: Mark Greenwood

Før du går til anskaffelse av hest er det viktig å være sikker på at du har god nok økonomi til å betale alt som følger med et hestehold. Hestens innkjøpspris er ikke det dyreste, men selve holdet av den. Stallplasser varierer i pris ut i fra hvilke fasiliteter som tilbys og hva som er inkludert i leieprisen. Man må rekne med å måtte betale noen tusenlapper i måneden for stallplass og fôr. Hovslagere og hovtrimmere varierer også i pris, alt fra noen hundrelapper til et par tusenlapper. Det er viktig å ha med uforutsette utgifter i regnestykket. Hesten kan plutselig bli syk og trenge hjelp fra veterinær samt medisiner. Veterinærbesøk er ikke billige og er uhellet først ute kan du ende opp med regninger til dyrelegen på flere tusenlapper. Det finnes mange måter å finansiere en hest på, det er kun fantasien som setter grenser. Å Finansiere hest ved å selge gull, er en kreativ måte å få inn penger på.

Hest som næringsvirksomhet

Enkelte velger derimot den andre veien og har hest som sin næring og inntektskilde. For at dette skal være mulig er det mye som må være på plass, og ikke alle har muligheten til å drive med hest på denne måten. Rideskoledrift er en måte å drive næringsvirksomhet med hest på. Her er man avhengig av å ha nok elever for å gå i pluss. Rideskolene må ha flere hester, og disse koster det å ha i stallen sin. Du kan også jobbe som travtrener. Da tar du inn andres hester som du trener og kjører løp med. Å drive med hest på denne måten krever at du er hestekyndig og har mye erfaring med hest og grenen(e) du driver med. Likevel trives nok de fleste med å ha hest som hobby, med ansvaret for èn eller et par hester. Det finnes Lover rundt hestesport som næringsvirksomhet, og de kan du lese mer om på Lovdata.no.