Hestesport

Doping i hestesport

Hest er et dyr som opp gjennom tidene har bistått mennesker med mange gjøremål. Hesten er et sterkt og raskt dyr som har blitt brukt til transport, strid, jordbruk og skogbruk. Det sies at hesten var et av de viktigste husdyrene på gården før traktoren kom. I dag har hesten blitt et hobbydyr som Woman practicing with her horse outdoors.brukes til hyggelige turer, men mange brukes også innenfor en sportsgren. Travløp, sprang, dressur og polo er vanlige sportsgrener hvor hesten har hovedrollen. Mennesker fra hele verden deltar og konkurrerer om heder og ære samt hvilken hest som er best.

Doping- en enkel løsning

skandalen under Oslo Grand Prix i sommer endte med at den anerkjente franske treneren Fabrice Souloy satte sin karriere i fare. Tre travhester fra samme stall i Frankrike testet positivt for doping. Medeierne og fansen er sjokkerte og skuffet over resultatet. Det er hestene Lionel, Your Highness og Un Mec d’Heripre som har testet positivt. Alle hestene har vunnet løp for tilsammen flere millioner. Den franske treneren er berømt for sin nytenkning av treningsmetoder og han har en moderne stall i Frankrike. Flere av hestene som har vært der forbedrer ferdighetene radikalt. Det er dårlige nyheter når man får en dopingsak på seg. Doping er en måte til å få hester til å prestere bedre på uten like mye trening.

Young woman riding a horse in natureIngen toleranse for doping

Som i de fleste andre sportsgrener er det null toleranse for doping i hestesporten. Det jobbes med et intensivt antidopingprogram som har gitt gode resultater. Styrelederen i DNT håper at denne saken hindrer at andre trenere skal bli fristet til å ta lettere utveier. De tre travhestene mister plassene sine og pengene hestene har vunnet inn må tilbakebetales om Souloy blir dømt. Dopingen skal gjelde grunnstoffet kobolt som i store mengder øker utholdenheten og styrken. Siden kobolt finnes naturlig i kroppen og litt i maten har det blitt utviklet en internasjonal grenseverdi. Overstigning av grenseverdien har ført til flere dopingskandaler i USA og Australia de siste årene.