Hestesport

En tilskuersport

Når det kommer til hestesport er det nok travløp som er aller mest populært blant norske TV-tittere. Travløp har mye spenning ved seg som forklarer noe av populariteten, men det skader heller ikke at man sette penger på hestene og dermed øke spenningen enda noen hakk.

Trav er dog ikke den eneste formen av hestesport som trekker tilskuere. De senere årene har TV-kanalene begynt å sende mer hestesport, spesielt fra de større arrangementene som VM og OL, men også fra nasjonale arrangementer som Oslo Horseshow og Lier Horseshow. Det ser ut til at det er sprangridning som er den største publikumsfavoritten når det kommer til de tre store grenene (dressur, sprang og feltritt), men også feltritt har fått en del oppmerksomhet ettersom at tempoet er høyt og det kan skje veldig mye på veldig kort tid.

En annen publikumsvennlig hestesportgren er voltige. Voltige innebærer at rytteren turner på hestens rygg, samt gjør opptil flere opphopp og nedhopp. Dette er uten tvil en utrolig imponerende idrett, ettersom alt foregår mens hesten holder en jevn kort galopp. For enhver som har prøvd å trave eller galoppere barbak er det enkelt å forestille seg hvor vanskelig det skulle være å i tillegg gjøre rene kunststykker mens hesten er i fart. Voltige kan enten utøves individuelt eller som lagsport.En tilskuersport 1

Hestesport er kanskje aller best fra sidelinjen, der man kan høre hestens pust og hovene slå i bakken, og man kjenner den helt spesielle lukten som karakteriserer en stevneplass. Stemningen er ofte svært høy, og man er omringet av likesinnede som heier på sine egne stallvenner, landsmenn eller enkelt og greit sin favorittekvipasje. Heldigvis gjør hestesport seg også godt på TV, så man kan enkelt kan følge med fra sin egen stue. Mens rytterne navigerer seg over TV-skjermen sitter tilskuerne godt til rette i sofaer over det ganske land. NRK har de siste årene begynt å sende mer hestesport i sine sportssendinger, og det har blitt lettere for fansen å følge med sine favoritter selv via norsk TV.