Hestesport

Handikappridning

Ridning er en utrolig populær sport, og nyere forskning viser at barn og unge som tilbringer mye tid i stallen ofte utvikler gode kvaliteter, spesielt i forhold til ledelse. Å tilbringe tid sammen med dyr kan være utrolig positivt for psykisk helse, og i tillegg til dette lærer man seg raskt å ta ansvar og sette andres behov foran ens egne når man jobber med dyr, og spesielt med hester.

Dette har gjort at hestesport har blitt utrolig populært også som terapi, og det har oppstått en egen gren – handikapridning. Det kan selvsagt være utfordrende for personer med handikap å forholde seg til store dyr med like store meninger, men det betyr ikke at det ikke kan gjøres. Det finnes mange ulike metoder for hvordan ridningen kan tilpasses ulike handikap. Et godt eksempel på dette er modifisering av utstyr, for å gjøre det enklere for rytteren å korrekt påvirke hesten. Dette kan innebære en spesiallaget sal, tøyler festet på en annen måte enn i et konvensjonelt hodelag eller spesielle hjelpemidler for å hjelpe rytteren. Ryttere som har svekket funksjon i ben kan for eksempel ri med en pisk i hver hånd for å kunne påvirke hestens flanker på den måten i mangel på sjenkelinnvirkning. Ryttere som har svekket syn rir ofte med en hjelper som står rett ved banen, og som kan hjelpe dem å holde orden på banen de befinner seg på.Handikappridning 11

I handikapridning deles rytterne inn i ulike grader ut fra hva slags handikap de har, og hvor sterkt det påvirker dem. Det arrangeres konkurranser i handikapridning både nasjonalt og internasjonalt, og her konkurrerer rytterne mot andre ryttere innen samme grad. I Norge arrangeres det egne Norgesmesterskap for handikapryttere, og dette trekker deltakere fra alle grader. Kvaliteten på både hester og ryttere er høy, og man får virkelig se absolutt inspirerende og imponerende ridning ved disse mesterskapene. Norges landslag for funksjonshemmede ryttere har gjort det godt internasjonalt i en årrekke og er forhåpentligvis på god vei mot OL i Rio i 2016. Norge har tidligere tatt medaljer i flere internasjonale mesterskap og det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne gjenta suksessen igjen i år.